Itämeriprojektin rahoitus mahdollistaa Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelman kehittämisen

Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivousohjelma Siisti Biitsi on saanut 90 000 euron rahoituksen Ålandsbankenin Itämeriprojektilta. Rahoitus jakautuu kolmelle vuodelle.
”Itämeriprojektin rahoituksella on meille valtava merkitys. Sen myötä voimme kehittää ohjelmaa haluamaamme suuntaan ja aktivoida entistä enemmän ihmisiä toimimaan rantojemme ja Itämeren hyvinvoinnin eteen”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektikoordinaattori Atte Lindqvist.

Yksi tärkeimmistä Siisti Biitsin tulevaisuuden kehityssuunnista on ympäristökasvatus. Lisäksi tavoitteena on tehdä rantojen siivouksen raportoinnista helpompaa digitaalisilla ratkaisuilla, esimerkiksi sovelluksen kautta. Tällä hetkellä raportointi tehdään lomakkeilla, jotka lähetetään ohjelmalle.

”Ympäristökasvatus on meille erittäin tärkeä teema, ja se tulee näkymään merkittävästi toiminnassamme. Kummikouluohjelmassamme käymme vierailemassa eri kouluissa, joissa kerromme merien ja rantojen tilanteesta ja keskustelemme niistä oppilaiden kanssa, ja sitten lähdemme siivoamaan rantaa. Tätä toistetaan saman porukan kanssa ja seurataan, miten tilanne rannalla muuttuu”, Lindqvist kertoo.

Siisti Biitsi aloitti tänä keväänä kuudennen toimintavuotensa. Ohjelma syntyi aikoinaan Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavan MARLIN-hankkeessa saatujen karujen tulosten myötä: Suomen rannat olivat roskaisimmat kaikista mukana olleista tutkimusmaista.

”Itämeriprojekti oli mukana mahdollistamassa ohjelman käynnistymisen. Siisti Biitsi on meille erittäin tärkeä ja on hienoa olla mahdollistamassa nyt myös ohjelman kehitystä. Me haluamme, että tästä tulee entistä vaikuttavampi liike, joka kannustaa kaikkia ihmisiä huolehtimaan ympäristöstämme”, Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja ja Ålandsbankenin Suomen liiketoiminta-alueen johtaja Anne-Maria Salonius kertoo.

Reilussa tunnissa kerättiin jopa 3400 tupakantumppia ja lähes 700 muoviroskaa
Toukokuun alussa Ålandsbankenin Private Bankingin henkilöstö tarttui tuumasta toimeen ja vietti aamupäivän siivoten Hangon rantoja.

”Kun tulimme rannalle, katselimme ympärillemme ja mietimme, että eihän täällä edes ole roskia. Kuitenkin kun ryhdyimme toimeen, niin roskia alkoi löytyä aivan valtavasti tupakantumpeista jopa patjoihin. Oli hienoa päästä itse konkreettisesti toimimaan ympäristön hyväksi”, kertoo Ålandsbankenin Private Bankingin myyntijohtaja Robin Blomqvist.

Reilussa tunnissa Ålandsbankenin noin 40 hengen porukka keräsi Hangon rannoilta muun muassa 3400 tupakantumppia, lähes 700 muoviroskaa, yli 600 lasi- ja keramiikkaroskaa sekä yli 300 metalliroskaa.

”Itämeri on Ålandsbankenille erittäin rakas ja se näkyy myös toiminnassamme monella tavalla. Itämerikortin ja Itämeritilin lisäksi rahoitamme vuosittain Itämeren tilaa edistäviä hankkeita Itämeriprojektin kautta. Oli hienoa, että pääsimme myös itse konkreettisesti siivoamaan rantoja. Roskien määrä yllätti varmasti meidät kaikki”, Salonius kertoo.

Ympäristöprojektien tukeminen on ollut tärkeä osa Ålandsbankenin toimintaa jo vuodesta 1997. Tähän mennessä Ålandsbanken on tukenut niin pienten kuin suurtenkin organisaatioiden tärkeää työtä ympäristön hyväksi 2 300 000 eurolla. Itämeriprojektin seuraava rahoitushaku alkaa toukokuussa 2019.